Allt fler falska 500-lappar upptäcks i Sverige

Falska 500-lappar

Vi går mot ett allt mer kontantlöst samhälle, vilket innebär att många inte är lika vana vid att hantera kontanter. Därför är det inte längre lika säkert att vi reagerar på om en sedel ser annorlunda ut. Det gör det i sin tur lättare för kriminella att sätta falska sedlar i omlopp utan att kassörskan eller du som mottar en falsk sedel märker något. Det är troligen också vad som har hänt i samband med att det nyligen har upptäckts allt fler falska 500-lappar i omlopp i Sverige.

Att detta sker används av förespråkarna för ett kontantfritt samhälle som ett ypperligt argument för varför vi inte ska hantera pengar alls längre – och alltså gå över till ett 100 % pengalöst samhälle. Samtidigt rekommenderar MSB att man alltid ska ha en summa kontanter uttaget ifall att en samhällskris skulle ske som kan göra att man inte kommer åt sitt bankkonto.

Hur bör en falsk sedel hanteras?

Det finns olika sätt att ta reda på om en sedel är falsk eller inte. Förr i tiden brukade man kolla sedelns vattenstämpel men nu är det istället en färgskiftande bild som finns placerad uppe i sedelns högra hörn som är den enklaste detaljen att hålla koll på. Denna bild kommer att skifta färg från guld till grönt när du vinklar sedeln. Det finns dock även flera andra säkerhetsdetaljer att hålla koll på – till exempel ska alla sedlar ha en vattenstämpel och en säkerhetstråd.

Om du får en falsk sedel, exempelvis som växel vid ett köp, ska du aldrig ta emot denna. Om du inte upptäckt att den är falsk förrän det är försent ska du omgående göra en polisanmälan. De personer som till exempel jobbar i restaurang eller butik och tar emot en falsk sedel uppmanas att behålla sedeln, samt be om kundens legitimation och därefter tillkalla polis. Du ska dock aldrig riskera att hamna i en hotfull situation – utan alltid sätta din säkerhet först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *