Glassrekord

Årets maj var extremvarm. Även om det är skönt för svenskarna att kunna njuta av vårvärmen så finns det också andra som är glada. Det har nämligen inneburit försäljningsrekord för de svenska glasstillverkarna. Det har aldrig sålts så här mycket glass i maj månad, och nu verkar det bli den bästa försäljningsmånaden de kommer att göra detta året.

Även om till exempel augusti skulle bli soligt och bra väder vilket skulle leda till mer försäljning så skulle det inte bli samma effekt. En av anledningarna är att folk har börjat jobba efter semestrarna då, en annan för att sommaren redan har infunnit sig ett tag då. Men nu är det i början av den varma tiden efter den dystra gråa vintern. Nu har man sommaren framför sig så folk vill ut och njuta av värmen, ta en glass och tänka på allt roligt de har framför sig i sommar. Därför blir försäljningen mycket större nu.

Göteborgsbolaget Triumf Glass har verkligen slagit rekord denna månaden. I mitten av maj hade bolaget redan sålt 60% mer jämfört mot vad de hade gjort förra året vid denna tid. Glass branschen är väldigt väderberoende, och detta vädret i år har gynnat dem väldigt väl.

Det som säljs mest är framför allt strutar och glasspinnar. Till skillnad mot stora Big pack glassförpackningar är glasspinnar och strutar mer impulsprodukter som folk köper när de är sugna vid till exempel en handling eller tankning av bilen.

Ett annat företag som också slagit rekord under årets maj månad är Sia Glass i Halland. Deras ökning ligger på 50%. Vilket gör detta till den största majmånad någonsin.

Bränsleceller är det nya inom fordonsbranschen

Medvetenheten om miljön och vikten av att minska miljöfarliga utsläpp ökar allt mer. Inom bilindustrin har detta lett fram till ett läge där vi sannolikt står på tröskeln till en ny stor epok inom utsläpp från biltrafiken, detta tack vare bränsleceller!

Bränsleceller har funnits länge, tekniken uppfanns redan på 1800-talet, men det är först nu på 200-talet som dess användning inom bilindustrin börjat bli verkligt aktuell. Det vanligaste bränslet i en bränslecell är vätgas, även om etanol även kan användas i vissa fall. Vätgas kommer vanligen från naturgas men kan framställas exempelvis genom återvinning av vissa avfall. Bränslecellen framställer el och är därmed en form av elbil men med skillnaden att med en bränslecellsbil tillverkas elen i bilen.

Hur påverkar det ekonomin och bilindustrin?

Utmaningen för bilindustrin för att nå framgång hos köparna är dels att presentera attraktiva och prisvärda bilmodeller men framför allt att säkerställa tillgänglighet för tankning. Även om själva tankningen går fort, det tar bara några minuter, så finns det idag endast ett fåtal allmänna tankställen i Sverige. I Stockholmsområdet, där miljövänliga renodlade elbilar blivit allt vanligare under de senaste åren, finns den närmsta, och enda, tankstationen vid Arlanda.

Om bränsleceller på allvar påverkar biltillverkningen framöver går både miljön och oljeindustrin en spännande framtid till mötes då transporter i Sverige idag fortfarande får drygt 80% av sin energi från olja och då världens transporter förbrukar över 20 000 miljoner fat olja per år.