Räntefria smslån – tänk på det här!

Räntefritt smslån

Gratis är gott, men det är inte mycket här i livet som kommer utan kostnad. Samma sak gäller för räntefria smslån. Det finns tyvärr många oseriösa långivare som gör reklam för väldigt bra erbjudanden med räntefria smslån och ordet ”gratis” används flitigt i sammanhangen. Det är dock sällan som det faktiskt är helt kostnadsfritt bara för att det är räntefritt. Tänk på det här!

Läs alltid villkoren noga

När du ser ett erbjudande om räntefritt smslån från en långivare ska du inte ta det som att det automatiskt är kostnadsfritt eller billigt. Läs alltid igenom de tillhörande villkoren. Det är alltid viktigt, oavsett i vilket omfång du ska låna pengar – i villkoren står allt du behöver veta.

Trots att det kan vara tråkig läsning kan det rädda situationen och det är bra att tänka på det som vilken affär som helst. Kreditgivare är affärsmän som vill locka kunder och räntefrita smslån är ett bra knep. Det är också möjligt att det är gratis men dubbelkolla alltid i villkoren.

Räntefritt och gratis – inte samma sak

Det är stor skillnad mellan räntefritt och gratis. Företagen är mycket väl medvetna om att vissa låntagare ser räntefritt och tänker att smslånet är kostnadsfritt. Det stämmer inte alltid. Räntefria lån kan ha höga kostnader, exempelvis aviseringsavgifter och uppläggningsavgift.

Långivare ska i dessa fall tänka på att kontrollera den effektiva räntan. Om det inte står någon effektiv ränta, går kreditgivare emot lagen. Dessutom är den effektiva räntan inte 0% även om smslånet är räntefritt. Det är på grund av att ”räntefritt” anges för den nominella räntan, det vill säga endast årsräntan. Effektiv ränta omfattar istället samtliga kostnader för lånet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *