Information om kryptovaluta

Kryptovaluta är ett nytt fenomen som har potential att revolutionera det finansiella systemet i världen. Handeln med kryptovaluta växer snabbt och många människor har blivit bekanta med namn som Bitcoin eller Ethereum. Du har säkert hört talas om Bitcoin som är den ursprungliga kryptovalutan som skapades 2008 av en anonym person med pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Är ett alternativ till traditionella investeringar

Hemligheten bakom Bitcoins framgång har varit den innovativa och transparenta teknologin som den bygger på, nämligen Blockchain. Blockchain gör det möjligt att handla med Bitcoins och de flesta andra kryptovalutor på marknaden. Föga förvånande är det allt fler investerare som vänder sig till handel med kryptovalutor som ett alternativ till traditionella investeringar. Investerares favorit fortsätter att vara Bitcoin som än idag dominerar i denna marknad med hård konkurrens.

Till skillnad från nationella valutor som kontrolleras av centralbanker, är inte kryptovalutor beroende av banker och finansiella institutioner för att genomföra transaktioner. Kryptovaluta är med andra ord ett decentraliserat system där inga banker och regeringar har rätt att få tillgång till pengarna. På så sätt uppskattas kryptovalutor mycket av personer som vill vara anonyma och som värnar om sin integritet.

Lär dig mer om kryptovalutor

Antalet kryptovalutor växer hela tiden och för närvarande finns det över 8000 kryptovalutor. Vilken kryptovaluta som i slutändan kommer att bli värdefull och öka stort i värde är svårt att säga, dock är en sak säker, och det är att fenomenet med kryptovaluta är här för att stanna! Numera är det många företag som accepterar kryptovaluta som betalningsmetod och du kan handla med kryptovalutor på samma sätt som aktier.

Besök Kryptovaluta.info för att börja handla

Vikten av att lära dig mer om kryptovalutor och överväga att investera kan inte understrykas nog. För mer information om kryptovaluta kan du se här och lära dig mer i detalj om hur du kommer igång. Faktum är att experter rekommenderar en balanserad investeringsportfölj där investering i kryptovalutor ingår. Åtminstone bör mellan 2 och 5 procent allokeras till kryptovalutor i din portfölj eftersom potentialen är så stor. Överväg gärna vissa kända kryptovalutor som Bitcoin eller Ethereum för att få en viss stabilitet. På kryptovaluta.info får du detaljerad information om hur du köper dessa kryptovalutor på en handelsplattform.

Skaffa finansiering till att investera i kryptovalutor med snabblån

Om du saknar finansiering för att komma igång med kryptovalutor är snabblån utan tvekan den enklaste lösningen av alla. Snabblån ger dig omedelbara medel för att investera utan att behöva vänta till nästa löneutbetalning. Vidare är det ett otroligt bekvämt och okomplicerat sätt att låna pengar jämfört med andra typer av lån. Låneansökan kan göras online i ditt eget hem och pengarna överförs till ditt konto oftast inom några minuter eller samma dag. Så vänta inte och se till att finansiera nästa spännande investering i kryptovalutor med ett snabblån!

Förbättra din kreditvärdighet

Vi har tidigare här på Smslån.tv skrivit om hur små lån och krediter oftare leder till inkasso. I samma artikel nämndes också att denna typ av krediter – så kallade konsumtionskrediter eller konsumtionslån – trots att de endast utgör 20 procent av de svenska hushållens samlade lån, ändå står för 50 procent av de månatliga lånekostnaderna. Detta beror dels på att konsumtionslån är avsevärt mer kostsamma än vad till exempel bolån är. Samtidigt har de också en kortare löptid och därmed också högre månatliga avbetalningar.

sms lån med betalningsanmärkning

Samla lån för bättre kreditvärdighet

Många lån och krediter är någonting som är negativt för ditt kreditbetyg – samtidigt som det också kan vara svårt att hålla reda på alla månatliga avbetalningar som ska göras. För att förbättra din kreditvärdighet kan det därför vara klokt att samla dina lån och krediter till ett enda större lån. Detta kan många gånger också spara dig pengar, eftersom du då endast har maximalt en aviseringsavgift att betala varje månad (dessa brukar vara mer eller mindre standard för konsumtionslån, vilket gör att om du har många sådana som du betalar på varje månad, kommer bara aviseringsavgifterna utgöra en relativt stor kostnad som du betalar för ingenting). Ofta brukar smålån och mindre krediter också komma med ganska saftiga räntor och tar du ett större lån har du chans att få ned även räntan – det är alltså bara fördelar med att samla dina lån.

Jämför alltid innan du bestämmer dig

För att det ska vara fördelaktigt för dig att samla dina lån, bör du naturligtvis få en bättre ränta på det samlingslån som du tar. För att säkerställa att du får den bästa möjliga räntan på ditt lån, är det klokt att jämföra flera olika lån mot varandra. Detta gör du enklast genom att använda dig av en låneförmedlare – dessa brukar ofta ha ett stort antal långivare knutna till sig, samtidigt som endast en kreditupplysning tas i samband med din låneansökan. På så vis påverkas inte ditt kreditbetyg mer än absolut nödvändigt när du ansöker om ditt samlingslån.
När du gör din ansökan finns det stor chans att det börjar trilla in låneerbjudanden direkt, men vanligtvis har långivarna upp till 24 timmar (ibland ännu längre tid) på sig att återkomma med ett slutgiltigt besked, gällande om de vill ge dig ett låneerbjudande eller inte. Du kan alltid välja ett lån så snart det första erbjudandet kommit in, men vi rekommenderar att vänta hela tiden ut, för att säkerställa att du får den bästa möjliga räntan på ditt lån.

Ethereum kurs

Små lån och krediter leder oftare till inkasso

Enligt en ny rapport från Finansinspektionen ökar lånen hos svenska konsumenter, samtidigt som många skulder också leder till inkasso. Det är framförallt mindre lån och krediter som är överrepresenterade när det gäller detta. De som oftast får problem med återbetalningarna är unga under 25 år. Därför ska nu en utredning kring riktlinjerna för kreditupplysningar göras.

Stressad kvinna framför dator med faktura

Står för 50 procent av lånekostnaderna

Myndighetens rapport visar att det de senaste åren har skett en kraftig ökning av antalet konsumtionslån – och idag står dessa lån för totalt 20 procent av de svenska hushållens totala skulder. En relativt liten del, men trots det utgör de hälften av hushållens lånekostnader per månad. Detta eftersom konsumtionslån oftare har både högre ränta, såväl som kortare löptid.

Små kort- och kontokrediter tillsammans med fakturaköp är de konsumtionslån som ökat allra mest de senaste tio åren – från 4 miljarder kronor till 50 miljarder kronor, skriver myndigheten.

Kreditupplysningarna ska ses över

Även om majoriteten av alla konsumtionslån rör mindre belopp har andelen betalnings-förelägganden ökat stadigt. Så många som 4,5 procent av alla låntagare får problem med återbetalningen redan under de första månaderna efter att ett lån eller kredit beviljats. Detta visar på en svag betalningsförmåga hos låntagarna och att kreditprövningarna inte fungerar.

Bland unga vuxna under 25 år är siffran nästan dubbelt så hög. Där är det så många som 8 procent som får ett inkassokrav redan under de första månaderna efter lånet har tecknats.

Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, menar att det inte är acceptabelt att så många av låntagarna får problem med att återbetala sina lån redan i början av låneperioden.

Detta tyder på att den information som inhämtas vid en kreditupplysning måste ses över så att prövningarna kan bli mer tillförlitliga. I samband med detta har Finansinspektionen börjat se över riktlinjerna gällande kreditprövningar. Ett arbete som ska vara klart till mitten av 2021.

Samlingslånen ökar i populäritet

Det är inte bara de små krediterna som har ökat kraftigt enligt Finansinspektionens rapport. Även lån på belopp över 200 000 kronor har sett en stor ökning. En stor andel av dessa lån används dessutom för att lösa just mindre lån och krediter genom så kallade samlingslån.

Genom att samla flera mindre lån till ett enda stort kan man många gånger spara pengar. Detta eftersom man ofta betalar till exempel aviavgifter på flera lån, samtidigt som räntan på smålån ofta är högre än på större lån – åtminstone när det gäller olika högkostnadskrediter. Därför väljer många konsumenter att samla sina lån och på så sätt sänka sina lånekostnader.

Allt fler falska 500-lappar upptäcks i Sverige

Falska 500-lappar

Vi går mot ett allt mer kontantlöst samhälle, vilket innebär att många inte är lika vana vid att hantera kontanter. Därför är det inte längre lika säkert att vi reagerar på om en sedel ser annorlunda ut. Det gör det i sin tur lättare för kriminella att sätta falska sedlar i omlopp utan att kassörskan eller du som mottar en falsk sedel märker något. Det är troligen också vad som har hänt i samband med att det nyligen har upptäckts allt fler falska 500-lappar i omlopp i Sverige.

Att detta sker används av förespråkarna för ett kontantfritt samhälle som ett ypperligt argument för varför vi inte ska hantera pengar alls längre – och alltså gå över till ett 100 % pengalöst samhälle. Samtidigt rekommenderar MSB att man alltid ska ha en summa kontanter uttaget ifall att en samhällskris skulle ske som kan göra att man inte kommer åt sitt bankkonto.

Hur bör en falsk sedel hanteras?

Det finns olika sätt att ta reda på om en sedel är falsk eller inte. Förr i tiden brukade man kolla sedelns vattenstämpel men nu är det istället en färgskiftande bild som finns placerad uppe i sedelns högra hörn som är den enklaste detaljen att hålla koll på. Denna bild kommer att skifta färg från guld till grönt när du vinklar sedeln. Det finns dock även flera andra säkerhetsdetaljer att hålla koll på – till exempel ska alla sedlar ha en vattenstämpel och en säkerhetstråd.

Om du får en falsk sedel, exempelvis som växel vid ett köp, ska du aldrig ta emot denna. Om du inte upptäckt att den är falsk förrän det är försent ska du omgående göra en polisanmälan. De personer som till exempel jobbar i restaurang eller butik och tar emot en falsk sedel uppmanas att behålla sedeln, samt be om kundens legitimation och därefter tillkalla polis. Du ska dock aldrig riskera att hamna i en hotfull situation – utan alltid sätta din säkerhet först.

Räntefria smslån – tänk på det här!

Räntefritt smslån

Gratis är gott, men det är inte mycket här i livet som kommer utan kostnad. Samma sak gäller för räntefria smslån. Det finns tyvärr många oseriösa långivare som gör reklam för väldigt bra erbjudanden med räntefria smslån och ordet ”gratis” används flitigt i sammanhangen. Det är dock sällan som det faktiskt är helt kostnadsfritt bara för att det är räntefritt. Tänk på det här!

Läs alltid villkoren noga

När du ser ett erbjudande om räntefritt smslån från en långivare ska du inte ta det som att det automatiskt är kostnadsfritt eller billigt. Läs alltid igenom de tillhörande villkoren. Det är alltid viktigt, oavsett i vilket omfång du ska låna pengar – i villkoren står allt du behöver veta.

Trots att det kan vara tråkig läsning kan det rädda situationen och det är bra att tänka på det som vilken affär som helst. Kreditgivare är affärsmän som vill locka kunder och räntefrita smslån är ett bra knep. Det är också möjligt att det är gratis men dubbelkolla alltid i villkoren.

Räntefritt och gratis – inte samma sak

Det är stor skillnad mellan räntefritt och gratis. Företagen är mycket väl medvetna om att vissa låntagare ser räntefritt och tänker att smslånet är kostnadsfritt. Det stämmer inte alltid. Räntefria lån kan ha höga kostnader, exempelvis aviseringsavgifter och uppläggningsavgift.

Långivare ska i dessa fall tänka på att kontrollera den effektiva räntan. Om det inte står någon effektiv ränta, går kreditgivare emot lagen. Dessutom är den effektiva räntan inte 0% även om smslånet är räntefritt. Det är på grund av att ”räntefritt” anges för den nominella räntan, det vill säga endast årsräntan. Effektiv ränta omfattar istället samtliga kostnader för lånet.

AP-fonderna

Allmänna pensionsfonden, eller AP-fonderna som de också kallas har funnits i Sverige sedan 60-talet. Dessa fonder har som främsta uppgift att utjämna svängningarna mellan pensionsavgifter och pensioner samt att bidra med avkastning till pensionssystemet på lång sikt.

Fonderna finns i sju stycken olika former. De olika fonderna rätt och slätt, första, andra, tredje, fjärde, femte, sjätte och sjunde AP-fonden. Första, Andra, Tredje och Fjärde förvaltar bufferten i inkomstpensionssystemet. Till de fonderna förs kapital vid överskott och därifrån tas även kapital vid underskott i pensionsutdelningarna. Även den Sjätte AP-fonden är en buffertfond, men med skillnaden att den fonden är stängd. Det innebär att inget förs till eller tas ifrån fonden. Den Sjunde AP-fonden är annorlunda från samtliga övriga fonder, den fonden förvaltar kapital i premiepensionssystemet. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen, dit går 2,5 % av lönen. Hur mycket man får i premiepension när man väl blir pensionär beror på hur mycket pengar man har tjänat in under sitt arbetsliv.

Nyligen framkom ett förslag från regeringen som kommer att lösgöra flera hundra miljarder kronor hos AP-fonderna för placeringar i onoterade tillgångar. Sveriges finansmarknadsminister, Per Bolund, anser att detta är nödvändigt för att AP-fonderna ska få möjlighet att ge den bästa möjliga avkastningen. Förslaget om ändrade placeringsregler gäller Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden. I praktiken innebär förändringen att den tillåtna placeringen i onoterade tillgångar ska höjas från nuvarande 5 % till hela 40 %.

Kina och USA ser minskande handel

Under det andra halvåret av 2017 tog den fallande trenden fart. Totalt beräknar man att investeringsvärdet har minskat till 1,8 miljarder kronor. Under det år som Kina visade ett intresse för att investera i USA kunde man mäta en ökning av investeringar.

Hela utfallet för år 2017 beräknades till att uppgå till 29 miljarder dollar jämfört med år 2016 då det skedde investeringar på 46 miljarder dollar.

Under årets första fem månader orsakade handelskriget mellan de två länderna ett fall på 92% i investeringar.chinese and us flag with cracks

Orsaker till minskning av investeringar

Det finns många anledningar till varför Kina och USA är inblandade i ett handelsbråk.

Framförallt upplever man att politiken har bedrivits i USA spelar en betydande roll, vilket innebär att kinesiska köp har nekats av säkerhetsskäl. Det förekommer teorier om att USA upplever en viss orättvisa från Kina.

Från kinesiskt håll har man svarat med att begränsa kapitalflödet som kommer från utlandet i syfte med att bli kvitt de köp som anses överflödiga från de kinesiska företagen, vilket har skett med lån från landets banker. Genom detta spår man att risken för den finansiella stabiliteten ökas i Kina.

Den stela stämningen mellan USA och Kina har under de första fem månaderna av 2018 lett till att fem gynnsamma affärer inte har lett till framgång. De fem affärerna väntades att uppgå till 2 miljarder dollar. Några av de företagen som förhindrades var Ant Financial och HNA.

Glassrekord

Årets maj var extremvarm. Även om det är skönt för svenskarna att kunna njuta av vårvärmen så finns det också andra som är glada. Det har nämligen inneburit försäljningsrekord för de svenska glasstillverkarna. Det har aldrig sålts så här mycket glass i maj månad, och nu verkar det bli den bästa försäljningsmånaden de kommer att göra detta året.

Även om till exempel augusti skulle bli soligt och bra väder vilket skulle leda till mer försäljning så skulle det inte bli samma effekt. En av anledningarna är att folk har börjat jobba efter semestrarna då, en annan för att sommaren redan har infunnit sig ett tag då. Men nu är det i början av den varma tiden efter den dystra gråa vintern. Nu har man sommaren framför sig så folk vill ut och njuta av värmen, ta en glass och tänka på allt roligt de har framför sig i sommar. Därför blir försäljningen mycket större nu.

Göteborgsbolaget Triumf Glass har verkligen slagit rekord denna månaden. I mitten av maj hade bolaget redan sålt 60% mer jämfört mot vad de hade gjort förra året vid denna tid. Glass branschen är väldigt väderberoende, och detta vädret i år har gynnat dem väldigt väl.

Det som säljs mest är framför allt strutar och glasspinnar. Till skillnad mot stora Big pack glassförpackningar är glasspinnar och strutar mer impulsprodukter som folk köper när de är sugna vid till exempel en handling eller tankning av bilen.

Ett annat företag som också slagit rekord under årets maj månad är Sia Glass i Halland. Deras ökning ligger på 50%. Vilket gör detta till den största majmånad någonsin.

Bränsleceller är det nya inom fordonsbranschen

Medvetenheten om miljön och vikten av att minska miljöfarliga utsläpp ökar allt mer. Inom bilindustrin har detta lett fram till ett läge där vi sannolikt står på tröskeln till en ny stor epok inom utsläpp från biltrafiken, detta tack vare bränsleceller!

Bränsleceller har funnits länge, tekniken uppfanns redan på 1800-talet, men det är först nu på 200-talet som dess användning inom bilindustrin börjat bli verkligt aktuell. Det vanligaste bränslet i en bränslecell är vätgas, även om etanol även kan användas i vissa fall. Vätgas kommer vanligen från naturgas men kan framställas exempelvis genom återvinning av vissa avfall. Bränslecellen framställer el och är därmed en form av elbil men med skillnaden att med en bränslecellsbil tillverkas elen i bilen.

Hur påverkar det ekonomin och bilindustrin?

Utmaningen för bilindustrin för att nå framgång hos köparna är dels att presentera attraktiva och prisvärda bilmodeller men framför allt att säkerställa tillgänglighet för tankning. Även om själva tankningen går fort, det tar bara några minuter, så finns det idag endast ett fåtal allmänna tankställen i Sverige. I Stockholmsområdet, där miljövänliga renodlade elbilar blivit allt vanligare under de senaste åren, finns den närmsta, och enda, tankstationen vid Arlanda.

Om bränsleceller på allvar påverkar biltillverkningen framöver går både miljön och oljeindustrin en spännande framtid till mötes då transporter i Sverige idag fortfarande får drygt 80% av sin energi från olja och då världens transporter förbrukar över 20 000 miljoner fat olja per år.