Bränsleceller är det nya inom fordonsbranschen

Medvetenheten om miljön och vikten av att minska miljöfarliga utsläpp ökar allt mer. Inom bilindustrin har detta lett fram till ett läge där vi sannolikt står på tröskeln till en ny stor epok inom utsläpp från biltrafiken, detta tack vare bränsleceller!

Bränsleceller har funnits länge, tekniken uppfanns redan på 1800-talet, men det är först nu på 200-talet som dess användning inom bilindustrin börjat bli verkligt aktuell. Det vanligaste bränslet i en bränslecell är vätgas, även om etanol även kan användas i vissa fall. Vätgas kommer vanligen från naturgas men kan framställas exempelvis genom återvinning av vissa avfall. Bränslecellen framställer el och är därmed en form av elbil men med skillnaden att med en bränslecellsbil tillverkas elen i bilen.

Hur påverkar det ekonomin och bilindustrin?

Utmaningen för bilindustrin för att nå framgång hos köparna är dels att presentera attraktiva och prisvärda bilmodeller men framför allt att säkerställa tillgänglighet för tankning. Även om själva tankningen går fort, det tar bara några minuter, så finns det idag endast ett fåtal allmänna tankställen i Sverige. I Stockholmsområdet, där miljövänliga renodlade elbilar blivit allt vanligare under de senaste åren, finns den närmsta, och enda, tankstationen vid Arlanda.

Om bränsleceller på allvar påverkar biltillverkningen framöver går både miljön och oljeindustrin en spännande framtid till mötes då transporter i Sverige idag fortfarande får drygt 80% av sin energi från olja och då världens transporter förbrukar över 20 000 miljoner fat olja per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.